KILCAL DAMAR NEDİR?
Yüzeye yakın damarların normalden fazla genişlemesidir. Bulunduğu yere göre, görüntü ve sağlık açısından kişiyi rahatsız edebilir. Kırmızıdan mavi-mor rengine kadar rengi değişebilir.
KILCAL DAMARLAR EN ÇOK NEREDE YERLEŞİR?
Yüz ve bacalar en çok yerleşim yeri olmakla beraber vücudun her hangi bir yerinde karşımıza çıkabiyorlar. Daha çok ayakta çalışan meslek gruplarında bacaklar görülürken, güneş maruziyeti çok olan kişilerde ise yanaklarda ve yüzde yerleşebiliyor.
KILCAL DAMARLARIN ORTAYA ÇIKIŞ SEBEPLERİ NELERDİR?
Yaklaşık olarak kadınların %30’unu etkileyen bu durumun tam olarak sebebi bilinmemektedir. Ancak ailesinde varis ve kılcal damar rahatsızlığı bulunanlarda yani genetik sebeplerle, ayakta çok kalan meslek gruplarında, , gebeliklerde, doğum kontrol hapı kullananlarda, hormonal değişikleri olanlarda, ileri yaşlarda, kortizonlu kremlerin kontrolsüzce ve uzun süre kullanımında, açık tenlilerde ortaya çıkma riski artmaktadır. Bunlara ek olarak roza hastalığı bulunanlarda, fazla alkol kullanımı olan kişilerde, yoğun güneş maruziyeti bulunan kişilerde ise yüzde damar çatlağı riskini artırmaktadır.
TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR?
Lazer, ışık ve damar daraltıcı (sklerozan) enjeksiyonları en çok uygulanan ve etkili olan yöntemlerdir. Burada genişleyen damarın çapı ve yerleşim yeri tedaviyi belirlemede etkili olmaktadır.
Genel olarak 3-4 mm den büyük damarlarda damar içi sklerozan enjeksiyonları iken daha küçük çaplı damarlarda lazer ve ışık teknikleri başarı ile kullanılmaktadır.
*Tedavide kullanılan lazer türleri nelerdir?
Nd:Yag lazer 1064 nm, pulsed dye lazer 595-585nm, KTP lazer 532 nm, IPL etkili olan dalga boylarıdır.
TEDAVİ SÜRECİ NASIL İLERLİYOR?
Lazer tedavileri öncesinde bölge incelenir. Genellikle iyi tolere edilen lazer uygulamaları öncesinde hassas kişilere lokal anestezik krem uygulanabilir.
Atım sonrasında damarın renk değiştirmesi yada kaybolması yeterli bir uygulama olduğunun göstergesidir. Uygulama aralıkları yaklaşık 6-8 hafta arasındadır. Seans aralıkları 2 ila 6 arasında değişebilir. Özellikle yüzde bulunan kalın damarlar enerjiyi fazlaca tutup koagüle oldukları için daha kolay kaybolurken ince damarlarda seans sayıları daha fazla olabilir. Renk değişikliği 6-8 hafta boyunca devam edebilir.
TEDAVİDEN SONRA KILCAL DAMARLAR TEKRAR EDERMİ?
Kılcal damar oluşmasına sebep olan durumlar devam ettiği sürece yeni damar çatlakları oluşabilir. Özellikle risk faktörlerinden uzak kalmak tedavinin devamında çok önemli. Yüz de olan damar çatlaklarında yoğun güneş kremi kullanmak, güneşin dik olduğu saatlerde gölgede kalmak, alkol kullanımının azaltılması, ağır spor aktivitelerinden kaçınmak gerekir. Bacaklarda yerleşen damar çatlaklarında ise ayakta kalmamaya, dar pantolon ve kıyafetler giymemeye, uzun süreli korse kullanılmamasına, çok sıcak ortamlardan kaçınmaya özellikle dikkat etmek gerekiyor. Bazen yaz aylarında bazen de yıl boyunca kullanılan ilaç tedavileri de hekim tarafından eklenebilir.